Biografia

 Maluy Benet

Vaig nàixer a la ciutat de València i després de voltar per diferents ciutats, actualment tinc la residència a Bétera. He desenvolupat diverses activitats però l’escriptura i la fotografia han estat sempre les meues grans passions.

Escriptora

Des de molt petita em vaig interessar per la literatura. Als catorze anys comence a escriure poemes i un diari personal; als quinze, acabe la meua primera novel·la. He publicat literatura infantil: Els visitants de Mont-virolat, Ed. La Nau (1995); literatura juvenil: L’últim paradís (2001), Missatge en un rellotge 2005), Un café sol (2015), editats per Tabarca; Una història petita d’una dona qualsevol (1981), II Premis Ciutat d’Alzira; Els raig sobre la finestra (1984), I concurs eròtic Cafè Claca;  novel·la negra: La cuscusera farcida (1990), premi literari de l’Alcúdia; La dona del claustre (2005), Premi Conta’m dona, Ajuntament de Catarroja;  etc.

He sigut membre del jurat de diversos concursos literaris, com ara Les irreals omegues, Samaruc, Sambori, la Universitat de València, etc. He estat resident a La casa de l’escriptor, a Pasaia (2009); a Jiwar, Residència internacional d’artistes i investigadors per a la creativitat urbana (2017); i a Can Serrat, Residència internacional d’art (2018). També he assistit a diversos congressos, cursos, etc. El 1988 organitze un taller d’escriptura amb el professor Josep Figuerola. D’aquesta activitat naix el llibre Llançar-se a escriure (1989). En acabar el taller, amb alguns companys del curs (Dolors Jimeno, Pilar Monerri, Vicent Mateo i Ismael Vallès) organitzem El cercle d’escriptura. Del laboriós treball d’equip naix la novel·la col·lectiva Hostes (2006), Ed. Marfil, que queda finalista en els XIII Premis Literaris Ciutat de Xàtiva. L’Encobert. Col·labore en revistes com Papers, Perspectiva Escolar, Saó, Abalorio, etc.

Soc membre de jurats de premis literaris com Les irreals omegues, Samaruc, Sambori, la Universitat de València, etc., i de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i del Pen Club

Mestra

Mestra per la Facultat de Magisteri, de la Universitat de València (1973), comence a treballar a València, després a Barcelona on assistesc a cursos de l’Escola d’Estiu i Escola de mestres de Rosa Sensant. En tornar a València impulse activitats pedagògiques com l’Escola d’estiu del País Valencià, l’Institut Pedagògic, etc. El 1975 cree l’Escola Les Carolines amb un grup de mestres. Davant la inexistència de textos escolars en valencià, l’editorial Barcanova encarrega a un equip de docents l’edició de llibres de llenguatge per a l’ensenyament bàsic, de primer fins a vuitè, on publique Xicalla, Llengua 2 (1983), amb il·lustracions de Manel Granell. També faig Llengua 3, Quaderns de treball, editat pel Grupo Anaya SA (1893) i adapte Tris-tras, Vet-ho-ací (1998), de l’Editorial Onda, i un seguit de llibres de text per a l’ESO. En Un passeig sentimental per l’Escola les Carolines (1998) vaig recollir la meua etapa com a ensenyant, en col·laboració amb Chon García-Sala.

Traductora

Deu anys després, considere el projecte d’escola acabat i afermat, deixe l’ensenyament i inicie una nova etapa com a traductora. El 1985 comence a treballar a la Conselleria de Cultura i Educació, de la Generalitat Valenciana, primer al Gabinet d’Ús i Ensenyament del Valencià i més tard al Gabinet del Conseller. També faig la crítica literària, traduccions i correcció lingüística de la revista Papers. Durant un temps soc secretària de la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià (Generalitat Valenciana) i forme part dels examinadors de les proves de la Junta Qualificadora

Realitze els estudis i activitats de llengua següents:

Títol d’Intèrpret de català pel Ministeri d’Afers Exteriors i per la Generalitat de Catalunya.

Curs de valencià a la facultat de Dret per Manuel Sanchis Guarner,

Curs Superior de l’ICE, de la Universitat Literària de València

Certificat grau Superior de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià

Curs superior de lingüística valenciana i la seua didàctica, Universitat de València, Institut de -Ciències de l’Educació.

Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona, seminari Educació i Llengües

Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona, Seminari adquisició precoç de la segona llengua.

Simposici sobre Dret lingüístic, Escola d’Administració Pública de Catalunya.

Jornades sobre tècniques i mètodes d’estudi del llenguatge administratiu Escola d’Administració Pública de Catalunya.

Seminari Literatura i Guionatge, del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili

Membre dels jurats Les irreals omegues en narrativa.

Seminari d’iniciació a la sociolingüística Generalitat Valenciana, Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.

I Trobada de Serveis Lingüístics valencians.

Teatre

L’any 1974 forme part com a actriu del Grup de Teatre El Gresol, del teatre El Micalet, amb l’obra  Dones, flors i pitances, amb text de Maria Aurèlia Capmany, que compartesc amb Merxe Banyuls. Temps després entre en el Grup 49 sota la direcció del dramaturg i director Manuel Molins i actue per tot el País Valencià amb l’obra La dansa de vetlatori.

Fotografia

Com ha fotògrafa, he assistit a diferents cursos de fotografia, com ara Fotoperiodismo y trabajo de autor, impartit per Jose Manuel Navia, de qui soc una gran admiradora; Curs de fotografia digital, per Neus Saavedra; Safari fotogràfic a Tanzània, per  Antonio Liébana, etc. He col·laborat en la realització del llibre de fotografia La Comunitat Valenciana, de Cristopher Makos, i en l’exposició de Sebastião Salgado a la Biennal de València. També he il·lustrat amb fotografies meues el llibre Sentiments, del Grupo 10. Des de l’any 2006 he aconseguit unir dues de les meues grans passions: la literatura i la fotografia a l’exposició Presències on recull mirades i veus de l’Àfrica negra, que he exposat a diverses sales del País Valencià.

 http://www.memoro.org/es-ca/Escriptura-i-fotografia_16148.html

http://jiwarbarcelona.com/ca/maluy-benet-photographer-and-writer/

http://www.idazleak.eus/euskara/idazlearen-etxea/hugoenea/pasaiariak/maluy-benet-salinas